میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

 

دولت جوان حزباللهی ؛
ضرورت طبیعی سیر انقلاب

 

پاسخ به پرسشهایی درباره دولت جوان حزب اللهی (1)

6 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)

 

 

اشاره: «دولت جوان حزب اللهی» برای اولینبار در دیدار رمضانیه رهبر انقلاب (اول خرداد 98) در جمع دانشجویان مطرح گردید. سخنان امام خامنهای در آن جمع، بهمنزله شرح بیانیه گام دوم است. از آن تاریخ تاکنون هرچه به زمان انتخابات نزدیک میشویم، پرسشها و سوالات و مباحث مختلفی در این باره مطرح میشود. یکی از مهمترین پرسشها درباره چرایی طرح این تعبیر در مقطع کنونی است. این مقاله نگاهی گذرا به این موضوع دارد.

       کلیدواژه: دولت جوان حزباللهی؛ جوانی؛ گام دوم انقلاب؛ مسؤولان؛ مدیریت کشور

پرسش اول- آیا اندیشه دولت جوان حزب اللهی، باوری جدید است؟

آیا اساساً اندیشه «دولت جوان حزباللهی»، نکتهای نهفته و ناگفته در اندیشه انقلاب اسلامی است؛ یعنی آیا رهبر معظم انقلاب به باوری جدید در مدیریت انقلاب اسلامی بهسوی اهداف الهی خویش رسیدهاند؟

پاسخ - پاسخ البته منفی است. رهبر انقلاب، همواره به اهمیت جوانان و به ضرورت حضور ایشان در مناصب و جایگاه‌های مختلف مدیریت در کشور تأکید کرده بودند و همواره در جلسات عمومی و خصوصی به ضرورت به‌کارگیری جوانان در رده‌های مدیریتی کشور پای می‌فشردند. ایشان همواره در بسیاری از مسائل اساسی کشور، اساساً جوانان را مخاطب قرار داده و راهکار حل مسائل را در دستان آن‌ها دانسته‌اند.

گاهی نیز به‌طور خاص بر تجربه خود در این باره تأکید کرده‌اند: «از اوایل انقلاب، در کارهایی که در اختیار من بوده، به جوانان مسؤولیت می‌دادم؛ هم در نیروهای مسلح، هم در کارهای دولتی، هم در دوران ریاست جمهوری. تجربه‌ی من این است که اگر ما به جوان اعتماد کنیم - آن جوانی که شایسته دانستیم به او مسؤولیت بدهیم و صلاحیت‌اش را داشت؛ نه هر جوانی و هر مسؤولیتی - از غیر جوان، هم بهتر و مسؤولانه‌تر کار را انجام می‌دهد؛ هم سریع‌تر پیش می‌برد، هم کار را تازه‌تر و همراه با ابتکار بیشتری به ما تحویل خواهد داد؛ یعنی روند پیشرفت در کار حفظ می‌شود. برخلاف غیر جوان که ممکن است کار را بالفعل خوب انجام دهد، اما روند پیشرفت در آن متوقف خواهد شد. غالبا این‌گونه است.» (7/2/77)

 

اقتضای طبیعت انقلاب این است!

اما چه شده است که رهبر معظم انقلاب این بار بهطور خاص برای دولت بر این مهم تأکید کردهاند؟ طبیعت حرکت پویا و رو به جلوی انقلاب، چنین اقتضایی را دارد. انقلاب اسلامی در عمر بیش از 40ساله خود و تا پیش از ریاست جمهوری آقای روحانی (در67سالگی) به‌طور طبیعی و عمدتاً رؤسای جمهوری داشت که در اوایل میان‌سالی بودند و معمولاً زیرمجموعه‌ی مدیریتی آن‌ها را اشخاصی جوان‌تر از خودشان تشکیل می‌دادند. بنی صدر در 46سالگی، شهید رجایی در 48سالگی، رهبری در 42سالگی، مرحوم‌ هاشمی در 55 سالگی و سیدمحمد خاتمی در 54 سالگی و دکتر احمدی نژاد در 49 سالگی تشکیل دولت دادند. این اعداد همگی نشان از تشکیل دولت‌هایی میان‌سال و جوان بود.

اما بهتدریج با افزایش عمر انقلاب و تراکم تجارب در میان ردههای مختلف مدیریتی کشور، حضور انبوهی از شخصیتهای مجرب و کارآزموده، بهطور طبیعی عرصهها را برای جوانترها محدود کرد و ازاینرو، امام خامنهای، در این نقطه از تاریخ انقلاب، اصل همیشه موجود و مذکور و مؤکَّد حضور جوانان در مدیریت کشور را ابراز و تأکیدی دوباره کردند تا در سیر طبیعی انقلاب اسلامی بهسوی افزایش نیروهای پرتجربه و با سابقه، از اهمیت نیروی جوانی در دولت جمهوری اسلامی غفلت نشود و مدیریت کشور در چرخه انحصاری نیروهای نسل اول و دوم، محصور نگردد.

هویت انقلاب اسلامی به حضور جوانان گِره خورده است. بنابراین شاخصه «جوانی» اکنون نه از حیث تغییر باور جمهوری اسلامی و رهبر آن به جوانان، بلکه از حیث تغییر اقتضائات طبیعی رشد انقلاب، ظهوری دوباره یافته است. توجه به این مهم، استواری و رسوخ باور به جوانان در اندیشه انقلاب اسلامی را نشان می‌دهد؛ زیرا به‌طور طبیعی و با وجود حجم زیادی از مدیران باسابقه و مجرب، شاید به ذهن بیاید که تأکید بر حضور جوانان در سطوح مختلف مدیریتی، مهم یا ضروری نباشد، اما از آن‌جاکه هویت انقلاب اسلامی به‌عنوان یک حقیقت تاریخی به حضور جوانان گره خورده است، وقتی طبیعت حرکت انقلاب به‌سوی احتمال کمرنگ‌شدن حضور جوانان رفته، این مهم از سوی رهبر معظم انقلاب که پرچمدار اهداف انقلاب است، مورد تأکید افزون قرار می‌گیرد.

بنابر این گام دوم انقلاب باید با نیروی جدید و تازه نفس و ایده‌ها و ابتکارات جدید پیموده شود. این یک اصل ناگزیر است. اما توجه به این اصل قطعاً به‌معنای پیرزدایی و میان‌سال‌زدایی نیست. حرکت رهبر حکیم انقلاب اسلامی برای تثبیت گزاره دولت جوان حزب اللهی و غفلت‌زدایی از حرکت مدیریتی کشور و مردم و مسؤولان است. در حقیقت برای حرکت رو به جلوی آینده، نیاز به برقراری یک موازنه منطقی و معقول در عرصه مدیریت کشور است. گفتمان دولت جوان حزب اللهی در این‌راستا ارزیابی می‌شود. در این باره بیشتر خواهیم گفت.#

 

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • دوشنبه, ۲۰ بهمن ۱۳۹۹، ۰۹:۱۵ ق.ظ
  • میز اول