دولت جوان حزباللهی؛ بیانات رهبر معظم انقلاب؛ رئیسجمهور جوان
واکاوی معنای حقیقی
دولت جوان حزباللهی
6 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)
اشاره: از روزی که امام خامنهای از دولت جوان حزباللهی سخن گفتند برداشتهای مختلفی از آن شده است که خالی از افراط و تفریط نبوده است. در این شماره، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که منظور رهبر انقلاب از دولت جوان حزباللهی چیست؟
کلیدواژه: دولت جوان حزباللهی؛ بیانات رهبر معظم انقلاب؛ رئیسجمهور جوان
پرهیز از افراط و تفریط در تفسیر معنای دولت جوان حزباللهی
در شماره گذشته گفتیم که رهبر معظم انقلاب همواره بر ضرورت استفاده از ظرفیتهای نسل جوان تأکید داشتهاند چراکه اقتضای سیر طبیعی انقلاب همین است. با این حال بهنظر میرسد که در پارهای از موارد تفسیر توصیههای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این مورد، دستخوش افراط و تفریط شده و با آنچه موردنظر ایشان بوده فاصله گرفته است. واضح است که؛ همان قدر که بیتوجهی به منویات رهبر معظم انقلاب ناصواب و زیانبار است، تجزیه و تحلیل و استنباط نادرست از بیانات ایشان نیز میتواند به افراط و تفریط در انجام امور منتهی شود.
امام خامنهای در سوم آذر 95 در دیدار بسیجیان در اینرابطه تأکید کردند؛ «البتّه معنای اینکه ما میگوییم حفظ انقلاب و پاسداشت انقلاب را امام به جوانها داد، این نیست که غیر جوانها مأموریت ندارند؛ چرا، این مأموریت همه است؛ از پیرمرد هشتادساله و بالاتر از هشتادساله تا نوجوان، از مرد تا زن، از نخبه تا غیر نخبه و مجموع آحاد ملّت و کشور مأموریت دارند انقلابشان را حفظ کنند. اندیشه پیران و فکر و تجربه آنها آنوقتی به کار میآید که حرکت جوانانه جوانان وجود داشته باشد؛ پیشران حرکت انقلاب، جوانها هستند.»
تشریح معنای جوانگرایی
در 28 اردیبهشت ماه سال 99 در تشریح مفهوم جوانگرایی در دولت تصریح فرمودند؛ «من البتّه -همچنانکه قبلاً هم در سال گذشته تأکید کردم و مکرّر هم گفتهام- به دولت جوان و حزباللهی معتقدم و به آن امیدوارم و البتّه دولت جوان صرفاً بهمعنای این نیست که باید یک رئیس دولت جوان، آن هم مثلاً جوان بهمعنای 32 ساله داشته باشد؛ نه، دولت جوان، [یعنی] یک دولت سرِ پا و با نشاط و آمادهای که در سنینی باشد که بتواند تلاش کند و کار بکند و خسته و از کارافتاده نباشد؛ منظور این است. بعضیها تا سنین بالا هم به یک معنا جوانند؛ حالا همین شهید عزیزی که شما از او اسم بردید - شهید سلیمانی، و بنده شب و روز به یاد او هستم- شصت و چند سال سنّش بود، ایشان که خیلی جوان نبود؛ اگر دَه سال دیگر هم زنده میماند و بنده زنده میماندم و بنا بود که من مشخّص بکنم، او را در همین جا نگه میداشتم، یعنی کنار نمیگذاشتم او را که جوان هم نبود. بنابراین بعضی اوقات افرادی که در سنین جوانی هم نیستند، کارهای جوانانه خوبی را میتوانند انجام بدهند. به هر حال به نظر من علاج مشکلات کشور، دولت جوان حزباللهی و جوان مؤمن است که میتواند کشور را از راههای دشوار عبور بدهد.»
ایشان در بیانیه گام دوم میفرمایند؛ «امّا راه طی شده فقط قطعهای از مسیر افتخارآمیز بهسوی آرمانهای بلند نظام جمهوری اسلامی است. دنبالهی این مسیر که به گمان زیاد، به دشواری گذشتهها نیست، باید با همّت و هشیاری و سرعت عمل و ابتکار شما جوانان طی شود. مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعّالان جوان، در همهی میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بینالمللی و نیز در عرصههای دین و اخلاق و معنویت و عدالت، باید شانههای خود را به زیر بار مسؤولیت دهند، از تجربهها و عبرتهای گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیهی انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفتهی اسلامی بسازند.» 22/11/97
همچنین، در اسفندماه 1397در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری مجدداً یادآوری فرمودند: «شنیدم بعضیها گفتند فلانی میگوید «جوانگرایی یعنی پیرزدایی»؛ بنده اینرا رد میکنم، مراد من پیرزدایی نیست. جوانگرایی یک معنایی است، باید روی آن فکر کرد، تأمّل کرد؛ یک معنای روشنی از جوانگرایی داریم؛ معنایش پیرزدایی نیست.»
جمعبندی:
نباید درباره دولت جوان حزباللهی و معنای آن دچار افراط و تفریط شویم؛ و معنای دولت جوان حزباللهی را به «رئیسجمهور جوان» تقلیل دهیم. زیرا در اندیشه رهبر حکیم انقلاب، نه «صرفاً جوانی» و نه «صرفاً شخص رئیسجمهور» ملاک اصلی دولت جوان حزباللهی نیست. ایشان جوانی را هم، نه صِرف وجود یک محدوده سِنّی خاص، بلکه وجود صفات جوانی برشمردهاند و بعدها بهخاطر بدفهمیهای ایجادشده تأکید کردند که این صفات ممکن است، همراه با تجربهای انباشته در فردی میانسال نیز وجود داشته باشد که کنار گذاشتن چنین فردی بهصرف مسأله سنوسال نادرست است. در این باره بیشتر خواهیم گفت.#
- شنبه, ۲۵ بهمن ۱۳۹۹، ۰۳:۳۶ ب.ظ