میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

نقشه راه
ارتباط با شرق

 

سرخطهاى تحلیلى در باره سفر مهم رییس مجلس به مسکو

 

6 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)

 

       کلیدواژه: نقشه راه؛ شرق؛ سفر رییس مجلس؛ سیاست خارجى؛ قالیباف؛ روسیه؛ پوتین؛ چینهراسی؛ روسیههراسی

 

1.   نگاه به شرق و اهتمام به تحقق ارتباطات چند جانبه با کشورهاى قدرتمند جهان، جزو دکترین سیاست خارجى جمهورى اسلامى است که هماره مورد تأکید رهبر حکیم انقلاب اسلامى بوده و هست.

2.   در این دکترین، چند جانبه‌گرایى به‌عنوان یک اصل راهبردى تلقى شده و نگاه افراطى به غرب محکوم است. زیرا منجر به فرصت سوزى‌هاى فراوانى مى‌شود که تجربه تلخ ایران در برجام و سنگ‌اندازى‌ها و بدعهدى‌هاى فراوان اروپا و آمریکا در 7سال اخیرنمونه است.

3.   از سوى دیگر تجربه روابط راهبردى ما با چین و روسیه، اگرچه دچار فراز و فرودهایى شده است. اما تجربه روابط راهبردى ما در عرصه دفاعى و نظامى به‌ویژه در سوریه، موفق و مثبت ارزیابى مى‌شود. هم‌چنین حمایت تقریباً همیشگى از ایران در مجامع بین‌المللى و حق ایران در هسته‌اى، نمونه دیگر این تجربیات موفق به شمار مى‌آید.

4.   اگرچه ما و روسیه تجربه موفقى در سوریه را پشت سرگذاشتیم اما گسترش و تعمیق آن در مناطق دیگر غرب آسیا مانند قفقاز و آذربایجان، بیش از پیش احساس مى‌شود.

5.   علاوه بر منافع مشترک در عرصه دفاعى که نیاز به گسترش و تعمیق دارد، حوزه‌هاى اقتصادى، فناورى، پزشکى، عرصه‌هایى است که ظرفیت‌هاى خالى و دست‌نخورده فراوانى دارد که به‌علت نگاه افراطى به غرب، معطل مانده است و باید به سرعت فعال‌سازى شود.

6.   روسیه و چین و هند و ژاپن، چهار قطب اصلى اقتصادى و فناورى در شرق به شمار مى‌آیند که براى استقلال و پیشرفت کشور و برقرارى موازنه در روابط با غرب، ارتباط با آن‌ها ضرورت و اولویت دارد.

7.   به جهت اهمیت این کشورها، در سال‌هاى اخیر نوع نگاه آمریکا و اروپا نیز به این کشورها متفاوت شده است. جو بایدن اخیرا بر موضوع دو کشور روسیه و چین تأکید کرد. این موضوع نشان مى‌دهد که غرب نیز ارتباط با کشورهاى مزبور و مهار قدرت آن‌ها را در دستور کار جدى خود قرار داده است.

8.   با توجه به ضرورت نگاه به شرق و ارتباط با قطب‌هاى اقتصادى و فناورى از یک سو و سوق داده شدن نگاه آمریکا و اروپا به روسیه و چین، حضور و مشارکت فعال ایران در گسترش روابط راهبردى با این کشورها به‌عنوان یکى از اولویت هاى اصلى در سیاست خارجى، مورد نظر قرار گرفته است.

9.   از سوى دیگر، چنان‌چه در جهان نیز مرسوم است اگرچه وزارت خارجه متکفل بخش عمده‌اى از سیاست خارجى است اما این مهم فقط به وزارت خارجه محدود نمى‌شود. دیپلماسى پارلمانى یکى از بهترین فرصت‌ها براى توسعه روابط محسوب مى‌شود. به همین جهت، چند سال قبل دکتر لاریجانى - رییس وقت مجلس- به‌عنوان فرستاده ویژه رهبر انقلاب عازم سفر به پکن شد و روابط راهبردى ایران و چین توسعه یافته و منجر به سند راهبردى همکارى بین ایران و روسیه گردید.

10. در حال حاضر سفر دکتر قالیباف به همراه نمایندگان مجلس به دعوت ویچسلاو والودین، رییس دوماى روسیه انجام گرفته است و در نوع خود دیدارى مهم و در تراز بالا محسوب مى‌شود که مى‌تواند راه روابط ایران و روسیه را هموارتر کند.

12. اما آنچه اهمیت این سفر را دوچندان کرد، پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامى به پوتین است که به گفته رییس مجلس نقشه راه نگاه به شرق که سیاست‌ها و راهبردها و راهکارهاى مهمى را در بردارد. پیامى که آثار عینى آن‌را در تحولات منطقه‌اى و سیاسى و روابط راهبردى اقتصادى در آینده مى‌توان مشاهده کرد.

یادآورى مهم:

برخى از جریانهایى که زندگى و حیات خود را در ارتباط منفعلانه با غرب مىبینند، در موضوع روابط ایران با روسیه و چین مستمراً درحال فضاسازى و سنگاندازى هستند. کسانىکه بههر نحو ممکن درصدد  چینهراسى و روسیههراسى هستند، تاب یک رابطه چند جانبهى الگویى و الهامبخش با کشورهاى مهم دنیا را ندارند. ازاینرو با اصلى کردن موضوعات فرعى در تلاشند تا دستاوردهاى اینگونه سفرها و توافقات را زیر سؤال ببرند. طبیعى است ما نیز در تبیین این سفر مهم، باید به اصل مسایل پرداخته و ابعاد مهم اینگونه سفرها را بدون توجه به حواشى برجستهسازى کنیم.#

 

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • شنبه, ۲۵ بهمن ۱۳۹۹، ۰۳:۳۵ ب.ظ
  • میز اول