یک صدا؛ رهبر انقلاب؛ قانون اقدام راهبردی مجلس؛ پروتکل الحاقی؛ رئیس سازمان انرژی اتمی؛ برجام
یک صدا
بر علیه دشمن
مروری بر رهنمودهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی
10 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)
اشاره: اعضای مجلس خبرگان رهبری روز دوشنبه با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند. امام خامنهای در این دیدار رهنمودهای راهگشایی را ایراد فرمودند که فراز مربوط به برجام، بازتاب وسیعتری یافت. این مقاله به تبیین آن فراز از بیانات ایشان می پردازد.
کلیدواژه: یک صدا؛ رهبر انقلاب؛ قانون اقدام راهبردی مجلس؛ پروتکل الحاقی؛ رئیس سازمان انرژی اتمی؛ برجام
پرهیز از دوصدایی در مسئلهی هستهای
مسئلهی دوّم که بحث سیاسی است و مختصراً عرض میکنم، مربوط به این مسئلهی هستهای است. خب در مجلس، قانونی را تصویب کردند، دولت هم استقبال کرد و تا دیروز هم آن کارهایی که باید انجام بگیرد انجام دادند. یک موعد هم فردا است که این را هم انشاءالله انجام میدهند.
البتّه شنیدم امروز بین دولت و مجلس یعنی بین آن کاری که دولت کرده و آن برداشتی که مجلس دارد، یک اختلاف نظری وجود دارد؛ این اختلاف نظر را باید حل کنند و نبایستی این اختلافاتِ اینجوری را به حال خود رها کنند یا تشدید کنند و نشاندهندهی دوصدایی باشد؛ نه، اینها قابل حل است و باید حل بکنند. بالاخره دولت خودش را موظّف میداند به اینکه قانون را عمل کند، قانون هم قانون خوبی است. باید هم بدقّت عمل بشود. و دو طرف در این زمینه با هم همکاری کنند که این عمل بشود. این حالا اصل مسئلهی قانون.
مقابله با ادبیات مستکبرانه آمریکا و اروپا
امّا طرفهای مقابل، این چهار کشور -یعنی سه کشور اروپایی و آمریکا- در این حرفهایی که این روزها میزنند و در بیانیّهای که صادر کردهاند، ادبیّاتی که به کار بردهاند ادبیّات مستکبرانه، از موضع بالا حرف زدن و طلبکارانه و غیر منصفانه است. ادبیّات غلط و خطائی است که اینها دارند به کار میبرند. مرتّب در مورد تعهّدات برجامیِ ایران بحث میکنند که چرا بعضی از این تعهّدات را لغو کردید و به رو نمیآورند که خود آنها از روز اوّل به این تعهّدات اصلاً عمل نکردند.
آن کسی که باید مورد عتاب و خطاب قرار بگیرد آنها هستند. جمهوری اسلامی تا مدّت طولانیای به همهی آنچه تعهّد کرده بود، بر اساس تعلیم اسلام که باید به تعهّدات عمل کند، عمل کرد؛ بعد وقتی دید که آنها اینجوری عمل میکنند، آن یکی که خارج شد، دیگران هم با او همراهی کردند، «فَانبِذ اِلَیهم عَلیٰ سَواٰء»؛این هم قرآن است، [میگوید] خب تو هم رها کن. حالا در عین حال دولت محترم ما رها نکردند، [بلکه] بتدریج یک مقداری از تعهّدات را عمل نکردند که اینها قابل برگشت است؛ اگر آنها به وظایفشان عمل بکنند، اینها هم قابل برگشت است. آن وقت اینها هیچ این را مطرح نمیکنند، به رو نمیآورند، مرتّب همینطور راجع به مسائل ایران حرف میزنند، آن هم با ادبیّاتی از موضع استکبار؛ [اینها ]بدانند -حالا بحث ما با آمریکا که بحث دیگری است- این سه کشور اروپایی هم بدانند که این جور مستکبرانه و متکبّرانه حرف زدن، بشدّت مورد نفرت ملّت ایران و مورد نفرت انقلاب است و اینها را از آنچه هستند، در افکار عمومی ما منفورتر میکند.
توصیفی از آنچه اتفاق افتاد
سفر مدیرکل آژانس به ایران بر اساس درخواست ایشان بود که مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران نیز واقع شد. در شامگاه سوم اسفند، یعنی ۲ روز قبل از موعد قانونی توقف اجرای پروتکل الحاقی ، ایران و آژانس تفاهم کردند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسیهای برجامی به طور کامل متوقف شود و صرفا تعهدات پادمانی ایران اجرا میشود. بر این اساس، طبق قانون مجلس هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس اعطا نخواهد شد و هیچگونه بازرسی فراپادمانی نیز انجام نمیگردد.
مقصود از تداوم راستیآزمایی و نظارت ضروری این است که ایران به مدت ۳ ماه اطلاعات برخی فعالیتها و تجهیزات نظارتی را که در پیوست مشخص شده ضبط کرده و نزد خود نگه خواهد داشت. در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصرا نزد ایران باقی می ماند. چنانچه ظرف ۳ ماه تحریم ها به طور کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می گذارد، در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.
گروسی در پایان سفرش و بعد از ترک ایران نوشت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی به راستیآزمایی ضروری و نظارت در ایران ادامه میدهد. متأسفانه پروتکل الحاقی لغو خواهد شد اما ما روی یک ترتیبات خاص دوطرفه تفاهم کردیم که بتوانیم از این دوران برای حفظ نظارت خود بتوانیم از این دوران برای حفظ نظارت خود پلی بزنیم.
مخالفت نمایندگان مجلس و پاسخ دولت
با اعلام این توافق بسیاری از نمایندگان مجلس به تصور این که در توافق مزبور قانون مجلس دور زده شده است به مخالفت شدید با آن پرداخته و بیش از ۲۰۰نفر از ایشان طی نامهای ، از رییس قوه مجریه بخاطر استنکاف از اجرای قانون مجلس به قوه قضاییه، شکایت کردند، برخی نیز خبر از توقف لایحه بودجه دادند و خواستار جلوگیری از ورود اعضای دولت به مجلس شدند. در شامگاه دوشنبه نیز هیات دولت طی بیانیهای، توافق انجام شده را بهترین راه اجرای قانون مجلس دانستند.
حقیقت ماجرا چیست؟
اول- قانون اقدام راهبردی مجلس یک قانون هوشمندانه بود که بهنگام به تصویب رسید. نتیجه اجرای این قانون این است که با توقف اجرای پروتکل الحاقی، آمریکا و اروپا بر سر یک دوراهی قرار گرفتهاند که هر کدام را انتخاب کنند برای ما «بُرد قطعی» و برای حریف «باخت حتمی» خواهد بود. اگر تحریمها را لغو کنند، شکست سنگینی به حریف تحمیل کردهایم و اگر لغو نکنند، امتیازاتی را که تقدیمشان کرده بودیم، پس میگیریم.
دوم-دربند ۲ توافق آمده است که دوربینها روشن میمانند اما آژانس اجازه دسترسی به آن را ندارد. برخلاف تصور برخی از افراد، این بند در توافق مانعی در مسیر اجرای مصوبه مجلس نیست، چرا که خودداری ایران از اجرای پروتکل الحاقی به ۳ ماه بعد موکول نشده، بلکه ما به کاهش تعهداتمان ادامه میدهیم و اگر طی ۳ ماه آینده همه تحریمها را لغو کردند، به تعهداتمان باز میگردیم.
سوم- اختلاف پیشآمده به آسانی قابل حل بود و به این حجم از اعتراض علنی نیازی نداشت. خودداری ایران از اجرای پروتکل الحاقی یکی از دستاوردهای بزرگ ما در چالش هستهای نزدیک به دو دهه است.
چهارم- نمایندگان محترمِ معترض باید بدانند! توافق مورد اشاره اگرچه امضای رئیس سازمان انرژی اتمی را در پای خود دارد ولی باید میدانستند که مسئلهای با این اهمیت نمیتواند بدون دخالت و نظر شورای عالی امنیت ملی تهیه شده باشد.
پنجم-دولت نیز باید بداند راهی جز اجرای دقیق این قانون که به تایید علنی رهبر انقلاب هم رسیده است ندارد. نباید به وعده های اروپا و آمریکا دل خوش کرد و با قانون مصوب مجلس مواجهه گزینشی داشت. توقف اجرای پروتکل الحاقی که از پنجم اسفندماه آغاز شده است، باید با قدرت ادامه یابد، مگر این که آمریکا و اروپا هم به تعهداتشان در رفع یکباره تحریم ها عمل کنند.
ششم-مجلس و دولت در موضوع برجام باید پای اجرا و نظارت قانون اقدام راهبردی بر محور رهنمودهای قاطع و روشن رهبر انقلاب اسلامی یکصدا و هماهنگ بایستند. از یک سو نباید هیچ علامت انفعالی به خارج ارسال شود و از دیگر سو پختگی و عقلانیت انقلابی باید بر سخنان و رفتارها حکمفرما باشد.
هفتم- آمریکا و اروپا نیز باید بدانند زمان ادبیات مستکبرانه و طلبکارانه گذشته است. آن کسی که بدهکار است و مستحق سرزنش و توبیخ است غرب است که به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکرده است.
هشتم-عمل ما به تعهداتمان بر اساس مبانی قرآنی و دینی است اما اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد بر اساس همان آموزههای قرآنی ما نیز توافقنامهها را به دور خواهیم انداخت.
نهم-قوای سه گانه و شورای امنیت ملی و بخصوص دولت باید مراقب شیطنتهای فریبکارانه دشمن در این سه ماه ، باشند. مسولان ذیربط باید بدانند، هرگونه مذاکره و اقدام، خارج از قانون مجلس و سیاستهای کلان نظام ، خیانت به منافع ملی و نابخشودنی است.#
- شنبه, ۹ اسفند ۱۳۹۹، ۰۲:۰۷ ب.ظ