تنش ایران و ترکیه؛ شمال عراق؛ سنجار؛ ایزدىها؛ حشدالشعبى؛سفیر ایران
تنش اخیر
ایران و ترکیه
5 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)
کلیدواژه: تنش ایران و ترکیه؛ شمال عراق؛ سنجار؛ ایزدىها؛ حشدالشعبى؛سفیر ایران
ماجراى احضار سفیران دو کشور
حکایت از این قرار است که، سفیر جمهورى اسلامى ایران در بغداد در گفتوگو با یک رسانه عراقى، مواضع ایران را درباره حضور نیروهاى خارجى در این کشور، حملات موشکى به سفارتخانه آمریکا و دخالت ترکیه در عراق تشریح کرد و از آمادگى تهران براى کمک به عراق در زمینه امنیتى خبر داد. مسجدى در گفتوگو با شبکه «روداو» در خصوص توافق سنجار بین دولت مرکزى و اقلیم کردستان عراق گفت که از نگاه جمهورى اسلامى ایران اصل مهم در قضیه سنجار، اهالى سنجار هستند. مسجدى افزود که باید امنیت و خدمات براى اهالى سنجار فراهم شود زیرا اهالى این منطقه بسیار اذیت و آزار متحمل شدهاند و ایران مىخواهد اهالى سنجار و عشایر آن در امنیت زندگى کنند. سفیر جمهورى اسلامى ایران در پاسخ سؤال خبرنگار در خصوص دخالت ترکیه در شمال عراق به بهانه سنجار گفت که سنجار چه ارتباطى با ترکیه دارد؟ این قضیه کاملا داخلى و خاص عراق است و باید خود عراقىها آنرا حلوفصل کنند. وى گفت: جمهورى اسلامى ایران مخالف هرگونه تعرض یا تهدید از طرف ترکیه یا هر کشور دیگر برضد عراق است. مسجدى با بیان اینکه نباید نیروهاى ترکیه عامل تهدید براى عراق باشند ادامه داد که موضع ایران مخالفت با هرگونه دخالت نظامى در عراق است. وى خاطرنشان کرد مسؤول برقرارى امنیت در عراق نیروهاى عراقى هستند و باید نیروهاى کردستان عراق نیز امنیت را در منطقه خود برقرار کنند. مسجدى افزود: ترکیه باید به مرزهاى بینالمللى خود عقبنشینى کند و امنیت عراق توسط خود عراقىها تأمین شود.
در پى این مصاحبه، وزارت خارجه ترکیه، محمد فرازمند سفیر ایران در آنکارا را به وزارت خارجه ترکیه احضار کرده و اعتراض و نگرانى خود را از این اظهارات اعلام کرد. همزمان با این تحولات، روز شنبه، سفیر ترکیه در ایران نیز به وزارت خارجه احضار و در ارتباط با سخنان غیرقابل قبول وزیر کشور ترکیه در خصوص حضور عناصر پکک در خاک ایران، مراتب اعتراض رسمى تهران به وى ابلاغ شد. سفیر ترکیه در عراق نیز با اظهاراتى توهینآمیز، به سفیر ایران گفته بود؛ تو آخرین کسى هستى که از احترام به مرزهاى عراق صحبت مىکند.
روی دکمه ادامه مطلب کلیک کنید...
در باره قضایاى سنجار در شمال عراق
خوب است بدانیم، شمال عراق، حلقهى وصل تهران به دمشق و دریاى مدیترانه است. در حقیقت کریدور مقاومت از تهران تا بیروت در مسیر خود به عراق و سوریه مىرسد. شمال عراق همان نقطه وصل ایران به سوریه از مسیر عراق است. سنجار که منطقه تمرکز قوم ایزدى است در این منطقه قرار دارد. شهر سنجار و ایزدىها، در جریان حمله داعش مورد تعرضات فاجعهبارى قرار گرفتند. زنان ایزدى به جرم مسیحى بودن به بردگى گرفته شده و به فروش رفتند و هتک حرمتهاى دردناکى درباره ایشان انجام شد. ایران با هدایت سردار دلها کمکهاى زیادى به ایزدىها کرد و حشدالشعبى عراق نیز با تمام توان از ایشان دفاع کرد. ایزدىها و در کنار ایشان ترکمنهاى عراق که عموما شیعه هستند به عضویت حشدالشعبى درآمدند و اکنون در قالب یک تیپ بزرگ با 7000هزار رزمنده و با سازمان رزم کامل در عضویت بسیج مردمى عراق هستند.
این شرایط براى اردوغان که در صدد تسلط بر شمال عراق است سخت گران آمده است و چند سال است در تلاش است تا با تسلط بر شمال عراق، هم بر تحرکات کردهاى کشور ترکیه مسلط شود و هم نبض شمال عراق را در دست داشته باشد. نه کردهاى عراق و نه ایزدىها و نه ترکمنها دل خوشى از اردوغان ندارند.
مصاحبه ایرج مسجدى در همین راستا بود که موضوع سنجار و شمال عراق یک موضوع داخلى و کاملا عراقى است و هیچ کشورى حق دخالت در این مهم را ندارد. این مصاحبه بر طرف ترکیهاى گران آمده و دست به اعتراض زده است. در یک جمعبندى مىتوان گفت: تحرکات سالهاى اخیر ترکیه در شمال عراق و حضور نیروهاى ترکیه به بهانه سرکوب نیروهاى پ.ک.ک، بهانهاى براى ماندن در عراق است. طبیعى است ایران علیرغم داشتن روابط خوب با ترکیه از حق طبیعى و قانونى عراق در حفظ تمامیت ارضى این کشور، حمایت کند.#
- شنبه, ۱۶ اسفند ۱۳۹۹، ۰۳:۳۴ ب.ظ