ورود ترکیه در جنگ یمن؛ نشان دستپاچگی غرب
ورود ترکیه در جنگ یمن؛
نشان دستپاچگی غرب
اشاره: یمن روزهای سرنوشتسازی را پشت سرمی گذارد. انصارالله و کمیتههای مردمی یمن به نزدیکی دروازههای «مارب» رسیدهاند. آزادی این قطب اقتصادی یمن مساوی است با ازهمپاشیدگی اردوگاه غرب در این منطقه و آغاز شکستهای دومینووار ارتجاع عرب. در این میان ورود ترکیه به جنگ یمن جای بحث و گفتگوی فراوان دارد. این موضوع حتی برای عدهای از صاحبنظران موجب شگفتی و تعجب است. با توجه به اهمیت موضوع یمن و اهمیت پیگیری حوادث سرنوشتساز آن، این مطلب را به چرایی ورود ترکیه به جنگ یمن اختصاص دادهایم.
ↆ برای ادامه متن کلیک کنید.
از رقابت دیرین تا استمداد عاجزانه
عربستان و امارات از یکسو و قطر و ترکیه از سوی دیگر رقیب دیرینه هم بودهاند. رقابتی که در سالهای اخیر دارای فراز و نشیبهای زیادی بوده است. ریشه این رقابت دیرینه را در وابستگی دولتهای ترکیه و قطر به تفکر اخوانالمسلمین باید جستجو کرد. درحالی که عربستان و امارات و مصر بهشدت باتفکر اخوانالمسلمین دشمنی دارند. همین رودرویی فکری و فرهنگی، به تضادهای سیاسی و حتی نظامی و مجادلات رسانهای کشیده شده است. نمونه آن قطع ارتباط قطر و عربستان در سه سال اخیر است که ادامه دارد نمونه دیگر آن، تشدید تنش بین ترکیه و عربستان برسر قتل خاشقچی است.
با این همه این دولتهای حریف و بعضاً متخاصم در مواردی باهم به اتحاد موضع میرسند و آن نقطه مهم؛ مخالفت با گفتمان ناب مقاومت اسلامی به محوریت ایران است. نبردهای سالهای اخیر در سوریه نمونه آن است که همه این کشورها، اعم از عربستان و ترکیه و قطر و امارات -علیرغم همه خصومتها-به تفاهم رسیدند. اکنون و در آستانه پیروزی سرنوشتساز انصارالله، بن سلمان عاجزانه و ملتمسانه دست به دامان رقیب دیرینه خود، رجب طیب اردوغان شده است.
چرایی ورود ترکیه به جنگ یمن
در باره چرایی این اقدام عربستان و موافقت ترکیه با آن چند نکته گفتنی است:
1. عربستان و آل سعود پس از 6سال جنگ و هزینه چند ده میلیارد دلاری و 250هزار حمله هوایی و کشتار مظلومانه 60هزار یمنی مظلوم و هلاکت هزاران نفر از سربازان سعودی و مزدورانش، اکنون با سیاست جدید بایدن مبنی بر توقف جنگ در یمن مواجه شده امید خود را از حمایت جدی غرب، از دست داده است. لذا درصدد دست و پا زدن برای یارگیریهای جدید است.
2. از سوی دیگر عربستان علیرغم وحدت منافع ظاهری باامارات رقابت دیرینهای بر سر تسلط بر یمن با هم دارند. بافعال شدن امارات در جنوب یمن با «شورای انتقالی» درصدد است با کشاندن ترکیه به سمت خود وزنه خودش را در یمن سنگین کند.
3. سوق دادن ترکیه به حمایت از عربستان میتواند به کاهش تنش میان عربستان و قطر نیز کمک کند، زیرا قطر و ترکیه بهخاطر همان اشتراک ریشه اخوانی دارای روابط راهبردی هستند.
4. میماند این نکته که؛ ترکیه چرا وارد این میدان شده است؟ ! نکته اینجاست که منطقه راهبردی «مارب» تحت تسلط «حزب اصلاح» است که شعبه اخوان المسلمین در یمن است. همین موضوع و حمایت از این حزبانگیزه یا بهانه لازم را برای اردوغان بهوجود آورده است تا وارد این مهلکه شود.
5. نکته جالبتر اینکه عربستان و ترکیه هماکنون در لیبی به جنگ نیابتی با هم مشغولند و ترکیه از دولت اخوانی فایزسراج حمایت میکند و عربستان از محسن الاحمر! این موضوع نشان میدهد آنچه دو دولت رقیب و حریف را به اشتراک منافع در یمن رسانده است نزدیکی انصارالله به حزب الله لبنان و گفتمان مقاومت است.
6. البته نباید این نکته را نیز از نظر دور داشت که ترکیه، نیم نگاهی هم به ساحل غربی یمن و کشور جیبوتی و باب المندب و سومالی و سودان، برای تأمین منافع راهبردی خود دارد.
7. البته مشارکت ترکیه در این جنگ و گسیل داشتن تروریستهای تکفیری از سوریه و ترکیه به یمن تغییر زیادی در موازنه به نفع بن سلمان نخواهد داشت. فقط برای اردوغان یک شکست و سرافکندگی دیگر را به ارمغان خواهد گذارد.
8. طبیعی است مردم باهوش یمن و کمیتههای مردمی و ارتش یمن در برابر این زیادهخواهیها دست بسته نخواهد ماند و درصورت تداوم این حمایتها تدابیر لازم و بازدارنده را اتخاذ خواهد کرد.
9. البته باید صبر کرد و کمیت و کیفیت ونحوه حضور میدانی ترکیه و عناصر تکفیری وابسته به او را بررسی کرد. روزها و هفتههای آینده، یمن مقطع بینظیری از تاریخش را تجربه خواهد کرد.
در این ماه دعا و مناجات برای پیروزی این رزمندگان سلحشور و مومن و مردم صبور و مقاوم و مظلوم یمن دعاکنیم.#
- شنبه, ۷ فروردين ۱۴۰۰، ۰۳:۰۶ ب.ظ