عدالت اقتصادی؛ مطالبه مهم مردم در نظر سنجیها
عدالت اقتصادی؛
مطالبه مهم مردم در نظر سنجیها
اشاره: با نزدیک شدن موعد انتخابات، بازار نظرسنجیها نیز داغ میشود. اگرچه ضریب خطای نظرسنجیهای موجود کم نیست اما تا حدودی میتواند نمایی از آنچه در متن جامعه میگذرد به ما نشان دهد. در این شماره به تحلیلی کوتاه در باره یک نظرسنجی که در پایان بهمن و در سطح کشور انجام شده میپردازیم. در بخش اول به مطالبه مردم در نظرسنجیها و در بخش دوم، درصد مشارکت و میزان تمایل مردم به نامزدهای احتمالی اشاره خواهیم کرد.
ↆ برای ادامه متن کلیک کنید.
مردم به تأثیر انتخابات بر اصلاح امور اعتقاد دارند
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران بهتازگی نتایج پیمایشی را منتشر کرده است که طی آن نتایج جالبی از توجه ایرانیان به انتخابات به دست آمده است. در این افکارسنجی از مردم در خصوص تأثیر شرکت مردم در انتخابات بر حل مشکلات فعلی سؤال شده است. پاسخدهندگان در این پیمایش افراد بالای 18 سال بودهاند.
بر اساس این تحقیق 1/55 درصد از پاسخدهندگان عقیده دارند که شرکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری بر حل مشکلات فعلی کشور مؤثر است. در میان این 1/55 درصد بخشی عقیده دارند که نتایج انتخابات بر حل مشکلات «کاملا مؤثر» است و بخشی دیگر مشارکت در انتخابات را تا «حدی مؤثر» میدانند که گروه نخست شامل 6/28 و گروه دوم 5/26 درصد را شامل میشود. 9/4 درصد از پاسخدهندگان به این پرسش به این سؤال پاسخ ندادهاند و 3/13 درصد گفتهاند شرکت در انتخابات چندان مؤثر نیست، همچنین 7/26 درصد گفتهاند که انتخابات بر حل مشکلات هیچ تأثیری ندارد.
نتایج به دست آمده از این پیمایش را میتوان چنین ارزیابی کرد که بخش قابل توجهای از مردم به حل مشکلات از طریق انتخاب رئیس جمهور مطلوب امیدوارند و بخش دیگری نیز معتقدند انتخابات پیش رو نمیتواند بر حل مشکلات مؤثر باشد.
عدالت اقتصادی؛ مطالبه اول مردم
پرسش مهمی که پس از مطالعه این نتایج ایجاد میشود این است که مطالبهی مردم در انتخابات پیش رو چیست؟
پرسش دیگر نظرسنجی این مرکز در خصوص اولویت کاری دولت آینده است. در این پرسش از شرکتکنندگان سؤال شدهاست که از اولویت کاری دولت آینده را چه چیزی میدانند. گزینههای موجود در میان پاسخها گزینههای محدودی بوده است.
پاسخدهندگان به این سؤال، گزینهی «عدالت» را بیش از سایر گزینهها انتخاب کردهاند و پس از آن «حمایت از تولید داخلی» و «بهبود روابط با کشورهای خارجی» را از اولویتهای دولت دانستهاند. گزینههای دیگر در این پاسخها شامل «امنیت در برابر تهاجم خارجی» و «آزادی» بوده است. بخشی از پاسخدهندگان نیز گزینهی «نمیدانم» را انتخاب کردهاند و بخشی دیگر به این پرسش اصلا جواب ندادهاند.
بهطور دقیق 2/31 درصد از پاسخدهندگان «عدالت» را اولویت دانستهاند. 20 درصد «حمایت از تولید داخلی» و 20 درصد دیگر «بهبود روابط با کشورهای خارجی» را اولویت دولت سیزدهم معرفی کردهاند. از نظر 7/10 درصد مردم، «امنیت در برابر تهاجم خارجی» اولویت بوده و 5/3 درصد مردم «آزادی» را اولویت اصلی اعلام کردهاند. گزینههای «نمیدانم» و آنهایی که به سؤال پاسخ ندادهاند به ترتیب 6/12 و 2 درصد را به خود اختصاص دادهاند.
این نتایج را میتوان اینگونه ارزیابی کرد که بخش قابل توجهای از مردم موضوعاتی با ریشهی اقتصادی را اولویت دولت میدانند. عدالت بهعنوان گزینهی مورد نظر بیش از 31 درصد مردم دارای ابعاد اقتصادی است. حمایت از تولید ملی نیز امری در راستای تقویت اقتصاد کشور است.
با توجه به اینکه در بعد خارجی دو موضوع «بهبود روابط به کشورهای خارجی» و «امنیت در مقابل تهاجم دولتهای خارجی» از هم تفکیک شدهاست، میتوان انتخاب کنندگان مورد دوم را نیز تا حدی دارای دغدغه اقتصاد و معیشت معرفی کرد.
بنابراین نگاه مردم به چهرهها و گفتمانهایی است که در عرصه کارآمدی و حل مشکلات اقتصادی مردم و عدالت اقتصادی، بتوانند توجه آنها را جلب کنند.
مشارکتی که رو به افزایش است
بر مبنای نظرسنجی کشوری مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، نظرسنجیای که اخیراً و در بهمن ماه انجام شده، بیش از 48 درصد مردم از هماکنون گفتهاند که قطعاً یا به احتمال زیاد در انتخابات شرکت خواهند کرد. همچنین بیش از 30 درصد مردم هم گفتهاند که یا تصمیمی نگرفتهاند (نزدیک 20 درصد) و یا به احتمال زیاد یا کم در انتخابات ریاستجمهوری شرکت نخواهند کرد. بدین ترتیب احتمال حضور مردم در انتخابات نسبت به ماههای پیش، شهریور با 31 درصد و آذر با 35 درصد، به نحو مناسبی رشد داشته است.
درباره اقبال به کاندیداهای احتمالی نیز این مرکز نظرسنجی، نظرات مردم را اخذ کرده است.در این نظرسنجی از کسانیکه گفته بودند قطعاً یا به احتمال زیاد در انتخابات شرکت میکنند پرسیده شده است که احتمالاً به چه کسانی رأی میدهید و یا به چه کسانی اصلاً رأی نخواهید داد؟ طبق نظرسنجی این ارگان، آقایان محمدجواد ظریف و علی لاریجانی دارای بالاتری ظرفیت منفی در بین 13 نام درج شده در این فهرست هستند. 7/30 درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی گفتهاند که اصلاً به آقای ظریف رأی نمیدهند و این عدد برای آقای علی لاریجانی 5/30 است.
بعد از آقایان ظریف و علی لاریجانی، نام آقای محسن رضایی قرار دارد که 3/26 درصد از پرسششوندگان گفتهاند که «اصلاً» به او رأی نخواهند داد و بعد از او آقای محسنهاشمی با 3/23 درصد رأی منفی در رتبه چهارم قرار دارد. 3/8 درصد مصاحبهشوندگان گفتهاند که به احتمال زیاد و 6/13 درصد گفتهاند که تا حدی احتمال دارد که به آقای لاریجانی رأی بدهند.
اما در مقابل 2/14 درصد نیز گفتهاند که به احتمال زیاد و 14 درصد نیز گفتهاند تا حدّی احتمال دارد که به آقای ظریف رأی بدهند. آقای رئیسی در این نظرسنجی غیر از آنکه کمترین ظرفیت منفی (1/8 درصد) را دارد، بیشترین ظرفیت مثبت را هم به خود اختصاص داده است. بهنوعی که 4/43 درصد گفتهاند که حتماً به او رای میدهند و 1/16 درصد نیز گفتهاند که تا حدی احتمال دارد که به او رای بدهند؛ همچنین 7/6 درصد نیز گفتهاند که به احتمال کم به او رای خواهند داد. از این منظر آقای سیدحسن خمینی با 5/29 درصد افرادی که گفتهاند به احتمال زیاد به او رای خواهند داد در رتبه دوم است و پس از او آقای قالیباف با 5/21 درصد در رتبه سوم قرار دارد.
با این حال اگر دو گزینهی «زیاد» و «تاحدی» را جمع کنیم، آقای قالیباف با مجموع 1/43 درصد (5/21 زیاد و 6/21 تا حدی) از آقای سیدحسن خمینی با مجموع 1/45 درصد (5/29 درصد زیاد و 6/15 درصد تا حدی) فاصله کمی دارد. اگرچه نه آقای سیدحسن خمینی و نه آقای قالیباف هیچکدام فعلاً ادعایی درباره نامزدی انتخابات ندارند.
در این نظرسنجی سعید محمد و علی نیکزاد با 3/69 درصد رتبه اول را در ناشناختهبودن نزد سؤالشوندگان دارند. به این معنا که 3/69 درصد افراد گفتهاند که آنها را نمیشناسند. آقای قالیباف از این منظر شناختهشدهترین فرد از این لیست است (فقط 3/7 درصد گفتهاند که او را نمیشناسند) و پس از او آقای رئیسی با 8/13 درصد قرار دارد.#
- يكشنبه, ۸ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۲۰ ق.ظ