میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

چند نکته در باره کودتاى نافرجام اردن‌

سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۲۹ ق.ظ

 

چند نکته در باره
کودتاى نافرجام اردن

 

 

7 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)

 

 

اشاره: اردن در منطقه شامات، کشورى کوچک اما مهم است. کودتاى نافرجام اخیر که برخى آنرا مشکوک مىدانند، حرف و حدیثهایى را در پى داشته است. بهخاطر همسایگى این کشور با کشورها و گروههاى مقاومت پیگیرى تحولات آن لازم است. این مقاله به چند نکته مهم در این باره اشاره دارد.

       کلیدواژه: اردن؛ ملک عبدالله دوم؛ حمزه بنحسین؛ کودتا؛ تولیت مسجدالاقصى؛ معامله قرن

 برای ادامه متن کلیک کنید.

آنچه در اردن اتفاق افتاد؟

دو روز قبل، ارتش پادشاهى اردن ضمن اعلام دستگیرى چند مقام بلندپایه این کشور، اعلام کرد که افرادى به‌خاطر دست داشتن در یک کودتا علیه «ملک عبدالله دوم» بازداشت شده‌اند. «حمزه بن‌حسین» برادر کوچک‌تر شاه و ولیعهد سابق اردن متهم اصلى این تحرکات است. حدود 25 تن از نزدیکان حمزه بن‌حسین نیز، طى چند روز اخیر به اتهام مشارکت در طرح کودتا و حضور در حلقه ارتباطى با رژیم سعودى بازداشت شده‌اند.

 

چرایى کودتاى نافرجام در اردن

در باره علل اقدام به کودتا دو دیدگاه اصلى وجود دارد:

دیدگاهى مى‌گوید؛ اکنون در شرایط سختى به سرمى برد و حکومت ملک عبدالله با اعتراضات گسترده نسبت به ناکارآمدى دولت در مدیریت اقتصادى و مبارزه با فساد مواجه است. بحران اقتصادى در این کشور با همه‌گیرى کرونا وخیم‌تر شده و مردم را به خیابان‌ها کشانده است. حمزه بن حسین نیز با استفاده از این شرایط استفاده کرده و در صدد دمیدن در تنور آتش اعتراضات است. به همین جهت دولت اردن براى خنثى‌سازى تحرکات مخالفان، دست به یک نمایش ساختگى براى کودتا زده است تا از این رهگذر، قلع و قمع و حبس و حصر مخالفان و ازجمله برادرش، موجه جلوه کند. در همین راستا، ایمن صفدى معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه اردن با متهم کردن شاهزاده حمزه به ارتباط با یک کشور بیگانه مدعى شده؛ این ارتباط از طریق همسر او بوده و آن‌ها قصد خروج از کشور با یک هواپیماى شخصى را داشته‌اند. به گفته رسانه‌ها یک تاجر اسرائیلى که روابطى با دولت آمریکا دارد، روز شنبه که شاهزاده حمزه بن‌حسین بازداشت شد، با او در تماس بود و پیشنهاد داد تا با ارسال یک جت شخصى همسر و فرزندان او به اروپا منتقل شوند، موضوعى که در رسانه‌هاى عبرى و عربى مورد توجه قرار گرفت.

 

طمع بن سلمان براى کلید دارى قبله اول!

دیدگاه دوم (که به صواب نزدیکتر است) حکایت از آن دارد که گویا ملک عبدالله این بار در تداوم نوکرى و وابستگىاش به رژیم صهیونیستى اندکى تعلل کرده و با غضب رژیم غاصب و همپیماناناش مانند عربستان و امارات روبهرو شده است. در گزارش روزنامه صهیونیستى مزبور، از سفر محرمانه ملک عبدالله دوم به ریاض در ماه گذشته میلادى خبر داده شده است. این سفر بهدلیل اختلافات دو کشور رسانهاى نشد. گویا ملک عبدالله که نقش ویژهاى براى خود در وقایع فلسطین قایل بوده و طبق یک روال تاریخى تولیت مسجدالاقصى را در دست دارد در نتیجه این کودتا و قدرت گرفتن برادرش، عملاً مىبایست کلید تولیت قدس شریف را به بن سلمان بسپارد. همه اینها بدین خاطر است که محور سعودى -صهیونیستى از موضع منفى عبدالله دوم از ابتدا نسبت به طرح معامله قرن که تاکنون به عادىسازى روابط چند دولت عربى با رژیم صهیونیستى منجر شده، نگران و ناراحتند. البته مخالفت عبدالله با معامله قرن بهخاطر دفاع از آرمان فلسطین نیست بلکه پادشاه اردن نگران است، موقعیت امان در مناقشه فلسطین تضعیف شود، چراکه؛ امان در مناقشه فلسطین بهطور تاریخى از جایگاه ویژهاى برخوردار است و پادشاه این کشور تولیت مسجدالاقصى را بر عهده دارد. چندى پیش رژیم صهیونیستى مانع بازدید شاه اردن از مسجدالاقصى شد، در مقابل نیز امان با امتناع از صدور مجوز براى عبور هواپیماى نتانیاهو از آسمان این کشور، باعث لغو سفر او به امارات متحده عربى شد.

اقدام محور عبرى - عربى براى کودتا در اردن درحالى است که این کشور، پس از مصر دومین کشور عربى است که در 1994روابط خود با رژیم صهیونیستى را برقرار کرد روابط تنگاتنگى با رژیم صهیونیستى داشته و تمام توان خود را براى رضایت آمریکا به کار گرفته است.

 

یک نکته مهم و عبرتانگیز

نکته عبرت‌انگیز این‌که؛ آمریکا و صهیونیسم آنقدر زیاده طلب و بدعهد هستند که حتى تحمل اندکى نافرمانى نوکران خود را تحمل نمى‌کنند. از این پس، ملک عبدالله، دوران سختى را در پى خواهد داشت، چراکه از این مقطع به بعد باید امتیازات بیشترى بدهد. خوب است وادادگان به وعده‌هاى آمریکا و هم‌پیمانانش نتیجه دلدادگى به شیطان‌هاى بزک کرده‌ى عصر حاضر را ببینند و عبرت بگیرند. تنبیه ملک عبدالله دوم با اقدامات کودتایى آیینه عبرت براى همه غرب باوران و غرب‌پرستان است.

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۲۹ ق.ظ
  • میز اول