میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

کلاب‌ هاوس؛ تهدیدها و فرصت‌ها

سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۳۰ ق.ظ

کلاب هاوس؛
تهدیدها و فرصتها

 

8 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)

 

 

اشاره: کلابهاوس (اعضاى باشگاهى که در یک مکان رخدادى اجتماعى را برگزار مىکنند) بهتازگى، پا به دنیاى مجازى نهاده است. در یکى دو هفته اخیر و با شکلگیرى جلسات مجازى گفتگو خصوصاً با حضور دکتر ظریف و دکتر صالحى، اما و اگرهاى زیادى در باره این شبکه اجتماعى نوپدید بهوجود آمده است. این مقاله اطلاعاتی را در باره کلابهاوس داده و چند نکته را در باره آن اشاره مىکند.

       کلیدواژه: کلاب هاوس؛ صوت محور؛ شبکه اجتماعى؛ پدیده انتخاباتى

 برای ادامه متن کلیک کنید.

دانستنىهایى در باره کلابهاوس

نام این رسانه جدید که بر خلاف فیس بوک و توییتر و اینستاگرام، صوت محور است؛ «کلاب‌هاوس» است و زادگاهش سانفرانسیسکوى آمریکا است. این رسانه در فروردین سال گذشته و با اوج‌گیرى کرونا و جدى شدن دورکارى - خصوصا براى گفتگوهاى تجارى -آغاز به کار کرد و به سرعت محبوبیت یافت.

این شبکه اجتماعى تا چند ماه پیش (حدود دى 99) تنها 600 هزار عضو داشت اما بعد از حدود دو ماه و تا 25بهمن‌99 با رشدى قابل توجه به شش میلیون کاربر رسید. (رادیو فردا 25بهمن99/البتهبىبى سى در تاریخ اسفند، ادعا کرد که این شبکه اجتماعى میلیون عضو دارد.)

بى‌تردید حضور برخى چهره‌هاى مشهور هم‌چون ایلان ماسک (دومین کارآفرین جهان) و مارک زاکربرگ (موسس فیس بوک و جوان‌ترین میلیاردر جهان) در این شبکه اجتماعى در رشد آن تأثیر داشته است و ایرانى‌ها نیز از مشتریان جدى این رسانه شدند. البته به گزارش رادیو فردا، یک قشر مشخص از حاضران ایرانى که به‌نوعى پیش‌گام ورود به این شبکه اجتماعى شدند، «یهودیان ایرانى مقیم آمریکا» بودند. (رادیو فردا 25بهمن99)

نکته اول این‌که؛ به زعمِ رادیو بى‌بى‌سى: «یکى از مزایاى پیش‌بینى نشده کلاب‌هاوس این است که به‌خاطر جدید بودن هنوز در کشورهایى که دولت‌هایشان براى استفاده از شبکه‌هاى اجتماعى بزرگ فعلى محدودیت قائل مى‌شوند قابل دسترسى است. براى مثال، کلاب‌هاوس در مقطعى در چین قابل دسترسى بود، در حالى که دیگر شبکه‌هاى اجتماعى آمریکایى مانند توییتر و فیسبوک قابل دسترسى نیستند.» (bbc فارسى/اسفند)

نکته دوم آن‌که؛ کلاب‌هاوس در حال حاضر تنها در آى اواس و دستگاه‌هاى ساخت اپل قابل دسترسى است و درصد قابل توجهى از مردم، قدرت دسترسى و خرید محصولات «اَپل» را ندارند. بنابراین حاضران در کلاب‌هاوس تا حدى محدود به قشر متوسط به بالا مى‌شود.

نکته سوم این‌که؛ ورود به کلاب‌هاوس راه عمومى ندارد و تنها با دعوت‌نامه ممکن است بنابراین روند جذب به کلاب‌هاوس به‌صورت غیرمستقیم گزینشى خواهد بود. البته این روندى است که فیس‌بوک نیز طى کرد و در ابتدا تنها براى چند هزار نفر که در دانشگاه‌هاى سرشناس آمریکا درس مى‌خواندند قابل دسترسى بود اما در هر صورت این رویه باعث نظارت استصوابى غیرمستقیم کلاب‌هاوس بر اعضاى خود مى‌شود.

نکته دیگر اینکه؛ در گفتگوهاى اخیر که در روزهاى قبل در ایران و در فضاى کلابهاوس انجام شد حدود 5 تا 8هزار نفر شرکت کردند. نکته مهم اینکه صوت این گفتگو امکان ضبط مستقیم و بازنشر براى دیگران ندارد. البته گویا تلاشهایى در حال انجام است که محدودیتهاى کنونى برطرف شود مثلا؛ تا کمتر از دو ماه آینده امکان حضور در کلاب هاوس با نرم افزار اندروید نیز فراهم شود.

 

کلابهاوس و نگاه فعال یا منفعل؟

برخى بر این باورند که ورود رسمى این شبکه در فروردین 1400 به ایران آن‌را تبدیل به پدیده انتخاباتى خواهد کرد. این گروه با اشاره به انتخابات سال 88 معتقدند؛ در فتنه 88 توییتر، فیس‌بوک و سرویس‌هاى گوگل، آتش بیار معرکه براى جنبش سبز بودند. اما نقش توییتر آنقدر براى دولت دموکرات آمریکا به‌خصوص اوباماى مودب و باهوش و وزیر امور خارجه‌اش یعنى هیلارى کلینتون مهم بود که دقیقا در ملتهب‌ترین روزهاى آن فتنه با پرداخت هزینه و فرستادن جرد کوهن به بغداد (جک دورسى مدیر توییتر در *فتنه - 88 بغداد بود) مانع از تعطیلى این میکروبلاگ براى اصلاح حفره‌هاى نرم‌افزارى شدند. اعتراف به جلوگیرى از تعطیلى توییتر در مصاحبه‌هاى کلینتون و کتاب انتخاب‌هاى سخت وى که در سال 2013 منتشر شده آمده است.

این عده بر این باورند که، جریان - تحریف با کلاب‌هاوس و سیگنال+ (تلگرام، واتس‌آپ، اینستاگرام، سرویس‌هاى گوگل و برخى اپلیکیشن‌هاى خاص بر روى ابزارهاى هوشمند که حتى نیازى به اینترنت ندارند، اینترنت ماهواره‌اى و شبکه بلاک چین...) مى‌تواند کشور را دچار مشکلات متعدد امنیتى، اجتماعى و سیاسى کند.

نکته مهم آن‌جاست که بیش از 1000کانال تلگرامى و هزاران اکانت توییترى و اینستاگرامى، صدها سایت خبرى عمدتاً وابسته به جریان تحریف به‌عنوان پیوست رسانه کلاب‌هاوس فعالیت مى‌کنند. با این همه کلاب‌هاوس مانند همه نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌هاى دیگر مى‌تواند فرصت‌هاى زیادى را هم به‌وجود بیاورد. البته این فرصت‌سازى شروطى دارد که به برخى از آن‌ها اشاره مى‌کنیم:

اول- درباره میزان تأثیر کلاب‌هاوس، از هرگونه مبالغه و بزرگ‌نمایى باید پرهیز کرد. این امکان، محدودیت‌ها و ظرفیت‌ها خود را دارد که باید به درستى شناخته شود.

دوم-کلاب‌هاوس بخشى از بسته‌هاى نرم‌افزارى است که در کنار آن‌ها قدرت خواهد یافت. یعنى یک گفتگوى چند هزار نفره به خودى خود چندان مهم نیست بازتاب آن توسط شبکه‌ها و نرم‌افزارهاى متعدد دیگر مانند فیس‌بوک و توییتر و اینستاگرام و تلگرام و... مهم است که اکنون سال‌هاست وجود دارد و چیز جدید و ناشناخته‌اى نیست.

سوم-بدین جهت از هرگونه مواجهه هیجانى با کلاب‌هاوس باید اجتناب شود. مانند این‌که بدون دقت و شناخت درست و سواد متناسب رسانه‌اى کسانى بخواهند وارد گفتگوها شوند و با نیت خیر از ارزش‌هاى اسلام و انقلاب دفاع کنند یا کسانى آنچنان منفعلانه و وحشت‌زده مواجه شوند که گویا یک فاجعه غیر قابل کنترل رخ داده است! این هر دو مواجهه احساسى و هیجانى نادرست و هزینه‌آفرین است. لذا از هرگونه موضع‌گیرى بدون شناخت و انفعالى باید پرهیز کرد.

چهارم- اگرچه کلاب‌هاوس در انتخابات 1400 تأثیراتى خواهد داشت اما قطعاً تأثیر آن مانند تأثیر فیس بوک و توییتر در سال 88 نخواهد بود. چون در 12سال گذشته جبهه انقلاب در این عرصه‌ها دچار فقر در دانش دیجیتال و سواد رسانه و تولید و تأمین محتوا بودند اما اکنون چنین نیست. علیرغم همه کاستى‌هاى موجود در عرصه مجازى، نیروهاى انقلابى از توانایى‌هاى خوبى در این عرصه برخوردارند که مى‌توانند در این میدان نیز با اقتدار وارد شوند، البته براى رسیدن با بازدارندگى در این میدان به کار و تلاش زیاد نیاز داریم. لکن نباید فریب غوغاسالارى کسانى شویم که با ایجاد هراس مصنوعى در صدد بزگ‌نمایى این‌گونه نرم‌افزارها براى جبران شکست‌هاى بزرگ خود در خدمت به مردم هستند. در این باره انشاالله بیشتر خواهیم گفت.#

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۳۰ ق.ظ
  • میز اول