میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

چرایی سفر نخست وزیر کره به تهران

شنبه, ۲۸ فروردين ۱۴۰۰، ۰۲:۵۷ ب.ظ

چرایی سفر
نخست وزیر کره به تهران

 

5 دقیقه (زمان تخمینی مطالعه این متن)

 

 

اشاره: سفر نخست وزیر کره جنوبی به تهران، در شرایطی که چندماهی است این کشور تحت فشار آمریکا با تحریمهای ظالمانه همراهی کرده است، چه دلایلی میتواند داشته باشد. این مقاله به تبیین چرایی این سفر مهم میپردازد.

       کلیدواژه: نخستوزیر کره جنوبی؛ برجام؛ تحریم؛ بازار ایران؛ مذاکرات وین

 برای ادامه متن کلیک کنید.

اولین سفر پس از ۴۴ سال

نخست‌وزیر کره جنوبی برای یک سفر سه روزه وارد تهران شد. این نخستین‌بار در طول ۴۴ سال گذشته است که چنین سفری از سوی یک مقام در این سطح، انجام می‌شود که نشان‌دهنده اهمیت این رویداد است. سئول روز جمعه رایزنی درباره روابط دوجانبه و دیگر موضوعات مورد علاقه را به‌عنوان علت سفر «چونگ سیه کیون» به ایران عنوان کرده، اما این مسائل مورد علاقه چیست؟ در این سفر مقام مزبور با پیامهای روشن و قاطعی روبرو شد که سخنان دکتر قالیباف بسیار روشن و قاطع بود.

 

در باره اهداف این سفر به نکات زیر ، میتوان اشاره کرد

1.   حضور مقام کره‌ای در تهران بی‌ارتباط با مذاکرات نشست کمیسیون مشترک برجام در وین نیست. گفت‌وگوهای برجامی تمام هفته گذشته جریان داشت. ظاهراً کره‌ای‌ها را برای بازگشت به بازار از دست رفته ایران به تقلا افتاده‌اند و نمی‌خواهند ازقافله عقب بمانند. این کشور جزو نخستین طرف‌هایی بود که تحریم‌های دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی را به‌سرعت اجرایی کرد، خرید نفت از کشورمان را به صفر رساند و شرکت‌های تجاری خود را از بازار ایران بیرون کشید. اینک در حالی که مذاکرات تهران با ۱+۴ در جریان است به نظر می‌رسد کره سودای بازگشت به بازار ۸۰ میلیونی کشورمان را در سر می‌پروراند. آن‌ها احساس خطر کرده‌اند و سعی دارند آب رفته را به جوی برگردانند. هدف‌گذاری برای دیدار «چونگ سیه کیون» با مدیران شرکت‌های این کشور که در ایران فعالیت می‌کنند از جمله سامسونگ الکترونیک، ال جی الکترونیکس و شرکت اس کای نتورک هم از این مسئله حکایت دارد. اما واقعیت این است برای بازگشت کره به بازار ایران شرایط دیگر مانند گذشته نخواهد بود و مطمئناً تهران برای همکاری با طرف مقابل شرط و شروطی را لحاظ خواهد کرد.

2.   میزبانی کشورمان از نخست وزیر کره جنوبی در شرایطی است که برخی رسانه‌های کره جنوبی گمانه‌زنی‌هایی را درباره احتمال توافق اولیه تهران و سئول برای آزادسازی ۹میلیارد دلار پول‌ بلوکه‌شده ایران در این کشور مطرح کرده‌اند. این سفر ممکن است نشان‌دهنده توافق اولیه دو دولت بر سر آزادسازی پول‌های بلوکه شده باشد هر چند تاکنون هیچ نشانه‌ واقعی درباره چنین امری مشاهده نشده است.

3.   نگرانی از امضای توافق همکاری و مشارکت راهبردی ۲۵ ساله امضا شده میان ایران و چین نیز می‌تواند از اهداف مهم این سفر باشد. در طول هشت سال گذشته غرب با بازی برجامی خود اقتصاد کشورمان را غل و زنجیر کرد و گروگان گرفت. جمهوری اسلامی حال با امضای قرارداد همکاری بلندمدت با چین و احتمالاً روسیه به این سمت رفته که این بازی را به هم بزند. همچنین نباید از یاد برد چین با کره جنوبی و ژاپن به عنوان متحدان راهبردی غرب در منتهی‌الیه جنوب شرق آسیا هم‌مرز و در رقابت شدیدی است. پس نزدیکی پکن به تهران از دید سئول برای آن‌ها بازی دو سر باخت است، یعنی از یک طرف بلوک غرب را به چالش می‌کشد و از سوی دیگر منافع اقتصادی کره جنوبی را به حاشیه می‌راند. پس این نگرانی هم می‌تواند یکی از دلایل این سفر مهم باشد.

4.   نکته مهمی که چه بسا از همه مهمتر باشد این است که ، بایدن از کره جنوبی به عنوان یک ابزار برای نرم کردن مواضع ایران می‌خواهد استفاده کند. در واقع آمریکا ازیک سو به مذاکرات وین و هدایت پشتِ‌پرده آن چشم دوخته است ازسوی دیگر آژانس را وارد صحنه کرده است و از سوی سوم در عملیات خرابکارانه نطنز مشارکت می‌کند و از جهت دیگر بین الکاظمی و عربستان و امارات همکاری‌های سنگین مالی را راه‌اندازی می‌کند. این یعنی بایدن برای فشار برای کوتاه آمدن ایران دست به یک عملیات ترکیبی چندضلعی زده است. سفر نخست وزیر کره در این راستا ارزیابی می‌شود.

پاسخ قاطع مسئولان ایرانی در سطوح بالا نشان داد کره جنوبی بهتر است دست از بازی‌های سیاسی بردارد و گرنه در آینده نزدیک جای زیادی برای حضور شرکت‌های کره‌ای در بازار ثروتمند ۸۵میلیونی ایران نیست. نخست وزیر کره جنوبی ، باید این مطلب را خوب فهمیده باشد.#

 

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • شنبه, ۲۸ فروردين ۱۴۰۰، ۰۲:۵۷ ب.ظ
  • میز اول