میز اول

تحلیل سیاسی

میز اول

تحلیل سیاسی

مذاکرات وین و اما و اگرهای آن‌

چهارشنبه, ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰، ۱۱:۰۲ ق.ظ

مذاکرات وین
و اما و اگرهای آن

 

سرخطهای تحلیلی و تبیینی

 

 

 

    کلیدواژه: مذاکرات وین؛ برجام؛ تحریمها؛ مذاکره با آمریکا

ↆ برای ادامه متن کلیک کنید.

یک- این روزها خبرهای مختلفی مبنی بر این‌که ایران و آمریکا در آستانه توافق هستند، به‌گوش می‌رسد. نفس این‌که ایران، آمریکا را به مذاکرات راه نداده است، امری غرورانگیز است که نباید آن‌را دست کم گرفت.

دو- در حال حاضر، طرفین مذاکرات سعی می‌کنند با احتیاط نسبت‌به تأیید این گمانه‌زنی‌ها اقدام کنند. و بعضاً خلاف آن، از راهی طولانی برای رسیدن به توافق سخن می‌گویند. اخبار زیادی نیز از میزان پیشرفت مذاکرات در دست نیست.

سه - مذاکرات در دو محور موازی به‌پیش می‌رود. اول این‌که آمریکا، کدامین تحریم‌ها را برخلاف تعهداتش در برجام قلمداد کرده و رفع نماید. و دوم این‌که ایران چگونه گام‌های کاهش تعهدات را بازگردانده و به‌طور کامل به برجام متعهد شود.

چهار- مهم‌ترین مسأله در محور اول، آن است که ایران بر لغو کلیه تحریم‌های پس از برجام تأکید دارد، حال آن‌که آمریکا صرفاً تحریم‌های متن برجام و برخی تحریم‌های دوره ترامپ را مد نظر دارد. و دیگر این‌که لزوماً آن‌ها را لغو نمی‌کند، بلکه بعضاً به‌تعلیق آن‌ها اشاره می‌کند.

پنج- در خصوص مسأله دوم، این نکته مهم وجود دارد که ایران عمل به‌ تعهداتش را به راستی آزمایی لغو تحریم‌ها موکول کرده، حال آن‌که طرف مقابل از اجرای هم‌زمان سخن می‌گوید. این در حالی است که ارزیابی تأثیر رفع برخی تحریم‌ها مانند بازگشت ارز حاصل از فروش نفت، به دو الی سه ماه زمان نیاز دارد.

شش- آن‌چه طبق گمانه‌زنی‌ها اکنون تا حدی به‌پیش رفته، توافق‌های اولیه بر روی فهرستی از افراد و نهادهایی است که از تحریم‌های آمریکا خارج خواهند شد. در عین حال که هم‌چنان اختلاف‌نظرهای اساسی در خصوص تعلیق یا لغو تحریم‌ها، اهمیت تحریم‌های غیرهسته‌ای و هم‌چنین زمان‌بندی بازگشت طرفین به تعهدات‌شان، پابرجاست.

 

چند نکته و هشدار

1-   اگرچه ایران عجله‌ای ندارد- چون تعهدات خود را انجام داده- اما نباید اجازه داد مذاکرات فرسایشی شود. فرسایشی شدن مذاکرات یعنی؛ اصرار دستگاه دیپلماسی به تداوم مذاکرات با حداقل نتایج.

2-   علیرغم این‌که آمریکا در مذاکرات حضور ندارد لکن واضح است در صدد تحمیل و القاء نظرات خود از طریق کشورهای اروپایی برخواهد آمد. هدف اصلی آمریکا از اصرار بر باقی ماندن برخی تحریم‌ها، گروگانگیری این بخش از تحریم‌ها جهت وادارسازی ایران به مذاکره در محورهایی مانند حقوق بشر و تروریسم و قدرت موشکی ایران است. مذاکره‌کنندگان باید به‌شدت مراقب این شیطنت‌ها باشند.

3-   اگرچه آمریکا در مذاکرات حضور ندارد اما نباید فراموش کنیم، کشورهای سه گانه‌ی اروپا-انگلیس، فرانسه، آلمان-(خصوصا انگلیس و فرانسه) اگر دشمنی‌شان بیشتر از آمریکا نباشد کمتر نیست. اروپایی‌ها هم در بدعهدی کمی از آمریکا ندارند.

4-   نکته مهم دیگر این‌که؛ رافائل گروسی و آژانس بین‌المللی هسته‌ای نیز در خدمت استکبار هستند. بعید نیست در روزهای آینده باطرح بهانه‌های واهی، بخواهند شرایط را بر علیه ایران رقم بزنند.

5-        نکته آخر نیز جای نگرانی است که در باره گره زدن مذاکرات به انتخابات وجود دارد. دولتمردان نباید به‌گونه‌ای اظهار نظر و اقدام کنند که شائبه بهره‌گیری از مذاکرات برای انتخابات به افکار عمومی راه پیدا کند.#

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • چهارشنبه, ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰، ۱۱:۰۲ ق.ظ
  • میز اول